Rengasopas

Oletko ostamassa autoosi renkaita ensimmäistä kertaa tai haluatko tutustua tarkemmin siihen, mitä jokaisen autoilijan olisi hyvä tietää renkaisiin liittyen?

Rengasopas-sivulle olemme koonneet yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia liittyen mm. renkaiden valintaan ja niiden ostamiseen. Rengasoppaasta voi olla apua silloin kun pohdit ovatko nykyiset renkaat jo kuluneet, tai haluat tietää mistä tunnistat laadukkaat kesärenkaat, turvalliset talvirenkaat tai minkä kokoiset renkaat sopivat autoosi.  

Tarkasta nykyisten renkaidesi koko renkaan kyljestä löytyvästä merkinnästä. Rengaskoko ilmoitetaan leveys/profiili + tuumakoko, esim. 205/55 R16. Toisinaan autovalmistajat ilmoittavat viitteellisen renkaan koon esimerkiksi auton ohjekirjassa, rekisteriotteessa tai ovitarrassa, mutta ilmoitettu koko voi poiketa auton alla todellisuudessa olevasta renkaan koosta.

Sopivaan renkaan ilmanpaineeseen vaikuttavat mm. renkaan profiili, auton omamassa sekä kuorma.

Autovalmistajien suositusrengaspaineet ovat poikkeuksetta matalat renkaan kulumisen kannalta. Hyvä yleispätevä sääntö on 2,renkaan tuumakoon jälkimmäinen numero, esimerkiksi 16-tuumainen 2,6bar, 17-tuumainen 2,7bar, 18-tuumainen 2,8bar jne.

Hieman korkeampi rengasilmanpaine on liian matalaa ilmanpainetta turvallisempi. Liian matala ilmanpaine voi aiheuttaa renkaan ennenaikaista kulumista tai vanteelta irtoamisen, joka voi johtaa onnettomuuteen.

Renkaiden ilmanpaineet olisi syytä tarkastaa noin kerran kuukaudessa.

Renkaiden kunto olisi syytä tarkastaa aina renkaanvaihdon yhteydessä. Renkaan kulumista tulisi tarkkailla kuitenkin kuukausittain esimerkiksi ilmanpaineiden tarkastuksen yhteydessä.

 Suomen tieliikennelain vaatima vähimmäisurasyvyys on kesärenkaissa 1,6mm ja talvirenkaissa 3mm. Sekä kesä- että talvirenkaat olisi syytä uusia, kun kulutusuran syvyyttä on jäljellä 4mm. Urasyvyyden voit tarkastaa 2€ kolikosta löytyvän hopeareunuksen avulla. Liian vähäinen urasyvyys vaikuttaa renkaan pitoon, kasvattaa jarrutusmatkaa ja voi aiheuttaa vesiliirtoon joutumisen. 

Nastarenkaissa nastojen määrä saa poiketa enintään 25 % sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten. Esimerkiksi jos parhaassa talvirenkaassa on 100 nastaa, tulee kuluneemmassakin renkaassa olla tuolloin vähiten 75 nastaa.

Jos havaitset yhdessä tai useammassa renkaassa epätasaista kulumaa, renkaiden kunto on syytä tarkastuttaa rengasalan ammattilaisella. Mikäli rengas kuluu erityisesti reunoista, se voi kertoa liian matalasta ilmanpaineesta tai virheellisistä ohjauskulmista. 

Suomen tieliikennelain mukaisesti talvirenkaita on käytettävä marras-helmikuussa mikäli keliolosuhteet sitä vaativat, sekä kaikkina muinakin ajankohtina sää- ja keliolosuhteiden mukaisesti.

Turvallisuussyistä emme suosittele kitkarenkailla ajoa kesällä. Kitkarengas on suunniteltu talviolosuhteisiin ja sen ominaisuudet ovat huomattavan paljon heikommat kesärenkaisiin verrattuna.

Laadukkaassa kesärenkaassa on erinomainen märkäpito, käyttöikä sekä polttoaine-/energiatehokkuus. Kesärenkaan tulee mukautua kuumista hellepäivistä sateisiin keleihin, joka asettaa renkaalle korkea turvallisuusvaatimukset.  Lisäksi laadukas kesärengas on ajo-omonaisuuksiltaan miellyttävä sekä hiljainen.  NK-Rengas suosittelee: Bridgestone Turanza 6

Turvallinen talvirengas tarjoaa ajo-ominaisuudet niin talven lumisista -40’c keleistä kevään sohjoisille teille.

Joten aina kannattaa rengasvalintaa tehdessä ottaa huomioon onko rengas suunniteltu ottaen huomioon pohjoisen vaihtelevat olosuhteet.

Talvirenkaan lain vaatima minimi kulutuspinnan osalta on 3mm, suosittelemme kuitenkin että renkaasta löytyisi vähintään 4-5mm kulutuspinta talvella.

Kitkat vai nastat? Tämä on talviautoilijan ikuisuuskysymys johon ei ole yhtä vastausta ja tämä jakaakin mielipiteitä. Ne jotka ovat aina ajaneet kitkoilla valitsevatkin pääsääntöisesti uudelleenkin nastattomat talvirenkaat ja päinvastoin. 

Vesiliirrolla tarkoitetaan ilmiötä, jossa autonrenkaan ja tien väliin syntyy vesipatja. Tällöin renkaan ja tien välinen kitka oleellisesti heikentyy tai jopa katoaa. Tämä johtaa auton joutumiseen vesiliirtoon, jolloin kuljettaha pahimmassa tapauksessa menettää auton hallinnan. 

Vesiliirron riskiä vähentävät huomattavasti oikean ajokelin huomioivan tilannenopeuden lisäksi riittävän hyväkuntoiset renkaat sekä oikea rengaspaine. Liian alhainen ilmanpaine renkaissa nostaa vesiliirron riskiä. Renkaiden urasyvyyden laskiessa alle 4mm niiden niiden märkäpito- ja vesiliirto-ominaisuudet heikentyvät oleellisesti. Turvallisuuden kannalta renkaat tulisi siis uusia hyvissä ajoin ennen lakisääteistä minimiurasyvyyttä. 

Renkaiden vierintävastuksella tarkoitetaan energiaa, joka syntyy renkaan taipuessa maahan osuessaan sekä sen aiheuttamasta kitkasta. Mitä pienempi vierintävastus on, sitä pienempi polttoaineenkulutus renkaalla on. Koska vierintävastusta syntyy aina kun rengas on kosketuksissa tienpintaan auton liikkuessa, sitä ei voida kokonaan välttää, mutta vierintävastuksen suuruuteen voidaan vaikuttaa rengasvalinnalla.

Valitsemalla matalan vierintävastuksen renkaat ajat polttoainetaloudellisemmin sekä vähennät myös päästöjä. 

Renkaan puhkeaminen tien päällä pysäyttää matkanteon ainakin hetkellisesti. Useimmiten syynä renkaan puhkeamiselle on naula tai ruuvi. Kaikkia puhjenneita renkaita ei voida korjata, mutta mikäli rengasrikko on renkaan kulutuspinnassa, voidaan renkaasta saada vielä täysin käyttökelpoinen ja turvallinen useamman vuoden ajaksi. Mikäli rengasrikko on aiheuttanut renkaaseen sisäisen vaurion tai se on renkaan olka-alueella tai sivuseinässä, sitä ei todennäköisesti ole enää turvallista paikata. Tarkastamme aina puhjenneen renkaan kunnon ja arvioimme sen turvallisuuden ennen paikkaamista. Mikäli rengasta ei voida enää paikata, varastostamme löytyy yksittäiskappaleittain myytäviä renkaita, jolloin voit välttyä kokonaisen rengassarjan ostamiselta ja pääset jatkamaan matkaasi turvallisesti uuden renkaan turvin.


< Bridgestone DriveGuard -renkaiden vahvistettu sivuseinä mahdollistaa n.80 km matkan ajamisen n. max.80 km tuntinopeudella vaikka rengas on puhjennut. Tämäntyyppinen rengas sisältää myös Cooling Fin -teknologiaa, joka jakaa lämmön ja kitkan, jos rengas puhkeaa.

Renkaiden epätasainen kuluminen voi johtua monesta eri tekijästä. Renkaiden ilmanpaineet tulisi tarkistaa kerran kuukaudessa ja varmistaa, että renkaissa ei ole liian korkeaa tai matalaa painetta. Toisinaan renkaiden epätasainen kuluminen voi johtua ohjauskulmien säädön tarpeesta eli ns. nelipyöräsuuntauksesta. Renkaiden paikkaa tulisi myös kierrättää säännöllisesti pyörimissuuntaa muuttamatta, mikä tarkoittaa, että takarengas tulisi vaihtaa eturenkaan kanssa esimerkiksi kausittain. 

Mikäli havaitset renkaissasi epätasaista kulumaa on suositeltavaa viedä auto rengasalan ammattilaiselle tarkastettavaksi, jotta renkaiden epätasaiselle kulumiselle löytyy oikea syy. 

Mikäli olet joskus tarkastellut erilaisia autonrenkaita olet voinut huomata, että niiden pintakuvioinnissa on eroavaisuuksia. Erilaiset kuviot vaikuttavat eri tavoin renkaan ominaisuuksiin sekä suorituskykyyn. Pintakuviointi on jaettu symmetrisiin, epäsymmetrisiin sekä pyörimissuunnaltaan määrättyyn kuviointiin. Symmetrisen kuvioinnin renkaalla on mm. pidempi käyttöikä, miellyttävä ajotuntuma sekä se on taloudellinen. Epäsymmetrisen pintakuvion rengas on hiljainen, pienentää vesiliirron riskiä ja on tuntumaltaan vakaa. Pyörimissuunnaltaan määrätyn kuvioinnin renkaalla on erinomainen ohjautuvuus, hyvä märkäpito sekä se vähentää merkittävästi vesiliirron riskiä.

Näiden lisäksi on olemassa myös mm. off road -renkaita, joiden pintakuvio poikkeaa henkilöautojen renkaista tarjoamalla maastoautoille voimakkaampaa pitoa vaihtelevissa maastoissa.

Paljon sorateitä ajaville suositellaan all season -renkaita. Näiden pintakuviointi eroaa tavallisesta pitkittäisuraisesta maantierenkaasta siten, että kuvio on nuolimainen ja siten kivi/murske ei pääse tarttumaan renkaaseen kovinkaan helposti.  NK-Rengas suosittelee: Bridgestone Weather Control A005  

Kaikkien renkaiden ominaisuudet heikentyvät niiden ikääntyessä, vaikka renkaat eivät kuluisikaan vähäisistä ajokilometreistä johtuen. Renkaan ikääntyessä voi tapahtua sekä kumimassan koventumista sekä pehmentymistä, joka vaikuttaa heikentävästi mm. renkaan kitkaan, jarrutusmatkaan sekä ajotuntumaan.

Kansainvälisen käytännön mukaisesti renkaiden maksimikäyttöiäksi suositellaan enintään kuutta vuotta. On kuitenkin hyvä huomioida, että valmistusajankohdasta laskien renkaiden kokonaisiäksi suositellaan enintään kymmentä vuotta.

Renkaan valmistusajankohdan löydät sen kyljestä nelinumeroisesta DOT-merkinnästä. Jos renkaan DOT-merkintä on esimerkiksi 3519, rengas on valmistettu viikolla 35 vuonna 2019.

Tarjoamme rengaskaupoillesi joustavat First Stop tili- ja laskuvaihtoehdot.